Ažuriranje Instagram algoritma: Kako postići maksimalni doseg u 2024. godini

Ažuriranje Instagram algoritma:

Kao kreator sadržaja ili brend na Instagramu, vaš cilj je obično da vaš sadržaj dosegne što veći broj korisnika. Posebno je važno da budete predloženi korisnicima koji vas još uvek ne prate. Međutim, obično vi ne odlučujete koji sadržaj će biti predložen kome, već to radi Instagram algoritam. U ovom blog postu možete saznati koje signale Instagram algoritmi pozitivno ocenjuju u 2024. godini i kako vaš sadržaj može postići maksimalni doseg.

Kako funkcioniše Instagram algoritam?

Prvo, važno je razjasniti: Ne postoji samo jedan algoritam na Instagramu. U različitim delovima platforme, različiti automatizmi utiču na rangiranje sadržaja. Na primer, postoji algoritam za priče, feed, Reels i Explore sekciju. Iako su svi različiti, u osnovi funkcionišu na isti način. Instagram prikuplja podatke o aktivnosti korisnika, tj. šta gledaju, šta im se sviđa i gde komentarišu.

Ali iako ponašanje korisnika ima veliki uticaj na to ko vidi koji sadržaj, postoji nekoliko trikova koje možete koristiti da biste osigurali da Instagram vaš sadržaj klasifikuje kao posebno relevantan i povećate svoj doseg.

Originalni sadržaj ima prednost kod Instagram algoritma

U budućnosti, Instagram želi da nagradi kreatore koji kreiraju svoj vlastiti sadržaj osiguravajući da stranice koje samo agregiraju i repostuju sadržaj ne dobiju nikakav doseg u Explore sekciji ili predloženim objavama. Čim Instagram otkrije isti sadržaj dva puta, biće filtriran i samo će original biti preporučen.

Savet: Ako kao brend ulazite u saradnju sa influencerom i takođe želite da podelite sadržaj na svom brend nalogu, najbolja opcija je da koristite Instagramovu funkciju ko-postovanja. Na taj način, post se deli na oba profila i oba feed-a bez da se smatra duplikatom sadržaja.

Držite se jedne teme ili oblasti

Vaš primarni cilj na Instagramu treba da bude izgradnja zajednice koja je zainteresovana za vaš sadržaj i prati vaš sadržaj sa interesovanjem. Najlakši način da to postignete je da vaš sadržaj bude što specifičniji. Idealno bi bilo da pokrijete samo jednu oblast koja vas posebno zanima ili u kojoj ste posebno vešti. Ovo čini mnogo lakšim ciljanje određene niše i sticanje aktivnih pratilaca.

Ovo takođe olakšava Instagramu da kategorizuje vaš sadržaj i predloži ga korisnicima koji su zainteresovani za ovu temu.

Delite raznovrstan sadržaj

Ovo se ne odnosi na temu vašeg sadržaja. Kao što je gore opisano, ovde treba da ostanete što dosledniji. Međutim, ono što svakako treba da varirate je priroda vaših objava.

Od njihovog lansiranja 2021. godine, Reels su bili snažno favorizovani od strane algoritama u feed-u i predlozima. Međutim, Instagram CEO Adam Mosseri je najavio u jednom od svojih Instagram livestream-ova pre nekoliko meseci da će se algoritam promeniti tako da će izbor između Reels, priča, jednostavnih postova kao i karusela biti više izbalansiran od strane algoritma.

Instagram Reels algoritam u 2024. godini

Reels algoritam je možda i najkritičniji na Instagramu, ali istovremeno onaj koji omogućava da sadržaj postane viralan najbrže ako ispunjava prave zahteve.

Na primer, Reels koji traju preko 90 sekundi neće biti prošireni u Explore feed-u ili kao predložene objave za korisnike. Instagram opravdava ovo tvrdeći da su korisnici skloniji interakciji sa kraćim sadržajem. Reels ispod 90 sekundi su stoga preferirani kako bi se podstakla angažovanost.

Reels koji imaju prenisku rezoluciju, sadrže vodene žigove, nemaju zvuk ili okvir ili se sastoje uglavnom od teksta takođe su penalizovani. Instagram takođe ograničava doseg Reels koji se fokusiraju na politički sadržaj – osim ako korisnici nisu aktivno pristali na prikazivanje političkog sadržaja.

Postujte redovno

Da biste postigli najbolje moguće rezultate sa vašim objavama, doslednost je posebno važna. Meta sama preporučuje postovanje 3-5 puta nedeljno. Međutim, neki brendovi i kreatori izveštavaju da postižu najbolje rezultate sa dnevnim postovima. Neredovno postovanje može negativno uticati na algoritam i rezultirati time da vaše objave ne budu često predložene drugim korisnicima.

Koristite prave hashtagove

Iako su hashtagovi postali manje relevantni na Instagramu poslednjih godina zbog stalnog razvoja različitih algoritama na platformi, oni i dalje mogu pozitivno uticati na vaš doseg.

Međutim, treba da imate na umu sledeće stvari kada koristite hashtagove:

  1. Koristite specifične hashtagove: Ponekad ima miliona objava pod vrlo opštim hashtagovima i novi se stalno dodaju. Kao rezultat toga, vaša objava će se brzo izgubiti i hashtag neće pružiti dodatni doseg.
  2. Koristite hashtagove koji specifično odgovaraju vašim objavama: Dok možete koristiti hashtagove specifične za nišu vezane za opšte teme vašeg naloga u svakoj vašoj objavi, treba da koristite i hashtagove koji specifično odgovaraju temama pojedinačnih objava. Ovo olakšava korisnicima koji traže informacije o ovoj specifičnoj temi da pronađu vaš sadržaj.
  3. Koristite samo 5-8 hashtagova: Ovo je zlatna sredina. Sa više ili manje hashtagova, nećete postići bolju ocenu vašeg sadržaja od strane algoritma. Važno: Hashtagovi moraju biti uključeni direktno u opis objave.

Zaključak

Iako postaje sve teže pratiti različite algoritme i njihove karakteristike na Instagramu, postoji nekoliko načina i mogućnosti da pozitivno utičete na njih. Ipak, najvažniji aspekt za doseg na Instagramu je i dalje definisanje vaše niše i ciljne grupe što preciznije moguće. Ako uspete u tome, saveti i trikovi iz ovog blog posta će vam dati dodatni podsticaj.

Related Articles

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *